FISKE SOMMAR
Fisket i Funäsfjällen är något speciellt. Här finns ca 200 sjöar och 30 mil med strömmande vatten som är upplåtna för ett spännande och varierande sportfiske. Området är ett av Skandinaviens största fiskeområde.
Tännäs-Funäsdalens FVO är det största fiskeområdet i Funäsfjällen, som erbjuder hela 70 upplåtna sportfiskevatten.
Flugfiske
I Västra Härjedalen finns en uppsjö av alternativ för flugfiskaren. Här finns vatten som passar alla, variationen på vattnen är stor. Det finns strömmande vatten, skogstjärnar, fjällsjöar och större sjöar. I vattnen finner du bland annat Harr, Öring, Röding, Sik, Gädda och Abborre.
Flugfisket kan se svårt ut, men med lite övning blir metoden snabbt rolig och effektiv. Även om alla de arter som finns i våra vatten kan fiskas med fluga, så finns det vissa som passar bättre än andra.
Öring, röding, regnbåge och harr är fiskar som passar bra för flugfisket. Gäddfisket är också bra.
Flugfiskarens säsong börjar så snart islossningen avslutas, och vattennivåerna sjunker någon gång i slutet av maj. Säsongen pågår sedan fram tills isen lägger sig på hösten. Direkt efter islossningen kan streamerfiske vara effektivt på stor Öring, gärna i stömmande vatten.
Så snart insekterna vaknar till liv (när luften blir varmare) så börjar torrflugefisket. Ofta börjar det kring midsommar (senare högre upp i bergen). Olika insekter är aktiva under olika delar av säsongen, och fisken äter i regel den föda som det finns mycket av för stunden. Kom ihåg att insekter lever stora delar av sitt liv under vattenytan. Alla vatten har olika förutsättningar, och därmed kläcker insekterna vid olika tider i olika vatten. Därför kan det vara bra att variera teknik och flugval om man är osäker på vad fisken äter just den dagen.
Vill du lära dig flugfiska så rekomenderar vi dig att du går en grundkurs för att komma i gång. Vi arrangerar kurser löpande under hela sommaren med Fiskeguiden Elias Nygren.
Utrustningen
Flugfiskeutrustningar är indelade efter ett viktsystem för linan, klass 3-12, där klass 3 är lättast och klass 12 tyngst. Ett spö i klass 5/6, ungefär 9 fot långt med flytlina är standard när man besöker våra trakter, om man tänker ägna sig åt imitationsfiske efter Öring, Harr eller Röding. Om man ska rikta fisket efter stor fisk, eller om man fiskar med stora streamers, kan klass 6/7 vara mer lämpligt. (Fiskar man efter Gädda använder man ofta stora streamers och behöver minst ett spö i klass 7, gärna mer.)
Rullen används inte i själv kastet. Förutom att förvara lina ska flugrullen kunna bromsa en stor fisk som rusar ut med linan. Flugrullen ska ha samma viktklass som resten av utrustningen.
Själva fluglinan är relativt kort (en standard flytlina klass 5 är cirka 27 meter). Längst in på rullen har man därför en så kallad backinglina, så att en större fisk kan rusa iväg med linan utan att linan tar slut. Fluglinan finns som flytande eller sjunkande, beroende på vad och var man ska fiska.
Sjunklinan används för att få ner flugan närmare botten, och flytlinor används främst för fiske med flugor som man vill fiska på eller nära ytan. Flytlinan är vanligast i våra trakter!
Längst ut på fluglinan har man en tapperad tafs (ofta i nylon eller fluorocarbon). Att den är tapperad innebär att den är tjockare i ena ändan och tunnare i den andra. Den är byggd så för att flugan ska kunna landa lugnt och stilla på vattnet, trotts ett långt kast. Den tunnaste delen av tafsen kallas för tippet, och det är i den man knyter fast flugan i.
Olika typer av Flugor
Torrflugor kallas de flugor som flyter. De imiterar i regel insekter som sitter på ytan, eller som kläcks på vattnet, allt från stora sländor och getingar till knott.
Våtflugor är flugor som sjunker.
Streamer är en större våtfluga och kan immitera småfisk, eller bara vara färgglad och reta fisken till hugg.
Muddler är en streamer med stort huvud av hjorthår eller liknande.
Nymfer imiterar insekter i deras livstid under vattenytan, som dag- bäck- och nattsländor, eller insekter som ryggsimmare och trollsländelarver.
Popper är en fluga som flyter, som man drar i vattenytan så att det plaskar och bubblar. För fisken ser det ut som något levande och ätbart. Popperfiske är actionfyllt och man kan med framgång fiska både Öring, Abborre och Gädda med olika typer av poppers
Gäddflugor är ofta stora streamerliknande flugor. Vissa imiterar småfiskar, andra är färgglada och retar gäddan till hugg. Glöm inte en bitsäker tafs vid gäddflugfiske!
Fiska med båt
Västra Abborvikarna
Avstånd
900 meter från väg
Arter
Harr,Abborre,Gädda,Lake
Västra Abborrvickrarna är ett vatten för dig som söker stor harr och abborre. För att fiska effektivt behöver du hyra en båt av oss, terrängen lämpar sig inte för fiske från land.
Östra Abborvikarna
Avstånd
1,4 km från väg
Arter
Harr,Abborre,Gädda,Lake
Fiska ostört i ett fint harrvatten!
I Östra Abborvickrarna får man bara fiska med flugspö. Det krävs också ett särskilt flugfiskekort
(se fiskekort sidan) för att få fiska.
Avstånd
Ligger i byn (Tännäs)
Arter Öring,Harr,Sik,Abborre,Gädda,Lake
Trollingfiske är den vanligaste metoden som används för att få stor öring i Lossen, men fiske från land kan också ge resultat!
Ska du trolla krävs ett trollingkort
(se fiskekort sidan).
Östra Vingarna
Avstånd
700 meter
Arter
Harr,Abborre,Gädda,Lake
Ett vatten som på många sätt liknar Västra Abborrvikarna. De fem båtar som finns, brukar nästan alltid vara uthyrda under sommaren. Det gäller också för Västra Abborrvickrarna. Boka din båt i tid!
Frösjön
Avstånd
Sjön ligger precis vid vägen (väg 311)
Arter :
Öring,Röding,Harr,Abborre,Gädda,Lake
Frösjön är ett bra vatten för dig som letar efter fin harr. I Frösjön kan man även få röding och öring
För att få fiska i Frösjön krävs ett fiskort som bara gäller för Frösjön. Det ingår inte i Fiskepasset eller i något annat fiskekort.
Övre Fjetsjön
Avstånd
ca 5 km från Ränningsvallen.
Arter
Öring,Harr,Abborre,Gädda,Lake
Ljusnedalssjön
Avstånd
Ligger i Ljusnedal
Arter
Abborre,Öring,Gädda,Sik,Lake
Mycket abborre i Ljusnedalssjön.
Östra Vattnan
Avstånd
Ligger vid vägen mot Rogen
Arter Öring,Harr,Abborre,Gädda,Sik,Lake
Östra Vattnan är ett mycket trevligt vatten. Du har goda möjligheter att fånga olika arter under en dag.
Stor öring, gädda och abborre är det som lockar mest!
Västra Vattnan
Avstånd
Vid vägen mot Rogen
Arter Öring,Harr,Sik,Gädda,Abborre,Lake
Västra Vattnan är ganska lik Östra Vattnan! Ska du fiska harr så har du bra möjligheter vid valmen i västra vattnan.
Fiske från land är en möjlighet, men vi rekomenderar att du hyr en båt av oss, eftersom att sjön är ganska stor.
Funäsdalssjön
Avstånd
Ligger i vid Funäsdalen
Arter
Öring,Harr,Sik,Abborre,Gädda,Lake
Vi har två båtar till uthyrning. Bokning görs via ifiske.se och nyckeln hämtar du hos Hotel Funäsdalen.