POOLER TÄNNÅN

Fiskekort till poolkort säljs bara hos Tännås Fiskecentrum.

Pris: 160kr per pool och dag.


Pool 1 : Allt utom mete med mask. Kortet gäller även i de andra vattnen som är upplåtna för sportfiske (ej flugfiskevatten).


Pool 2 tom 4 : Enbart flugfiske med flugspön. Kortet gäller även i de andra vattnen som är upplåtna för fiske inom TFVO


Max 3 fiskar per dag och kort

Oavsett ålder ska poolkort lösas för den som fiskar i våra pooler!

Allmänna regler


Övre Mysklan får man fiska i med flugfiskekortet, ovanför bron vid Käringsjövägen fram till Fiskebäcken. Den nedre delen av Mysklan, mellan Västra Vattnan och Valmen och utloppet i Tännån är privat/arrenderad. FISKEKORT GÄLLER EJ!


Trollingförbud i Lossen från den 30/9 tom isläggningen.


I Lossen/Tännån gäller fiskeförbud från kraftledningen över Tännån nedanför länsväg 311, till 200 meter nedströms riksväg 84 from 1/8 till isläggningen

 

Fiske efter öring i strömmande vatten, och inom ett avstånd av 200 meter från dess in och utlopp är förbjudet from 1/9 tom 31/10


Under harrens lektid 20/4-10/6 råder fiskeförbud inom ett avstånd av 200 meter från till och frånflöderna till Övre Fjetsjön, Östra och Västra Vattnan, Östra och Västra Abborrvikarna och Lilla Tandsjön


Fångstbegränsing : Max 4st fiskar per fiskare och dag, för arterna harr,öring och röding

Minimimått : Harr 35cm, Öring och Röding 30cm


                                                      

                            Fiskekort

 

 

Fiskepasset

1 Dygn 150kr

3 Dygn 300kr

7 Dygna 550kr

Årskort 1800kr

Årskort ortsbo 900kr

ALLMÄNNA

1 Dygn 110 kr

3 dygn 260 kr

7 dygn 360 kr

Å rskort 800 kr,

för varje tillkommande familjemedlem +100kr

FLUGFISKEKORT

Med flugfiskekortet ingår vatten som inte är upplåtna för det allmäna fiskekortet. I dessa vatten får du enbart fiska med flugspön.


Östra Abborrvikarna

Övre Mysklan

Nageltjärn

Sörpmattjärn

Gäddtjärn

Fjetån mellan Övre Fjetsjön och Tvärtjärn


1 dygn                      160 kr

3 dygn                      350 kr

7 dygn                      550 kr

årskort                    1100 kr

för varje tillkommande familjemedlem    + 100 kr
Ståndkrok och Nätfiske (Gällande sportfiskekort ska också lösas)

 

Nätfiske 20kr per nät och dygn

Områden : Lossen, Västra Vattnan, Valmen och Secklingarna

Näten ska läggas med föreningens bojar

Läggs tidigast 15.00 och ska vara upptagna senast 11.00 påfölljande dag.

 

Ståndkrok 50kr per dygn (Gädda)

Inte tillåtet i Västra/Östra Vattnan och Lossen

Levande agn får inte användas.

Ingen begränsning på antalet krokar

FRÖSJÖN

Frösjön 140 kr/dygn

Årskort till personer kyrkobokförda inom Tännäs fiskeområde.800 kr Övriga 1 500 kr.

TROLLINGKORT

250kr/Båt/Dygn

Gäller bara i Lossen


Europa 12 (E12)

Gul forsslända 

Haröra

Peacok spider

Spinnfiske

Utrustning:

Kastvikt ca 10-30g

7-8 fot långa spön

Vanligaste rullstorleken är 2500 (shimano storlek)

Finns inga rätt eller fel, fråga personalen i butiken för information om val av utrustning. 


Vår

När isen försvinner (Maj) så är det extremt roligt att fiska efter gädda. Efter leken är gäddorna väldigt hungriga.


Sommar

Under sommaren är alla arter mer eller mindre aktiv. Slutet av våren och tidig sommar är mycket bra tider för fiske i våra trakter. Temperaturen i vattnet är inte för varm, men inte heller för kall. Harrfisket brukar vara mycket populär under dessa perioder.


Höst

Tidig höst i augusti och början av september kan ge mycket goda resultat för fiskaren. Harren och öringen är då mycket eftersökta arter att fiska.

Mete

Mete är en mångsidig metod inom fiske. Det är enkelt och effeketivt. En bra inkörsport till fisket helt enkelt. Man kan dela in metet i tre olika varianter.


Flötmete : Flöten finns i alla möjliga storlekar och former. En grundregel är att använda ett så känsligt flöte som möjligt. Be personalen i butiken om hjälp för att hitta det flöte som passar ditt fiske bäst.


Bottenmete : När du vill fiska på eller nära botten är bottenmete den bästa metoden. Det fungerar också mycket bra när du fiskar i strömmande vatten, eller vill kasta långt. Finns lite olika metoder, fråga personalen.


Frilina : Här använder man sig bara av lina och krok. Om fisken är skygg kan metoden vara mycket effektiv.


Oika angel : Bröd, mask, maggot, småfisk. Testa dig fram!Vilken tid på dygnet nappar fisken?


Gryning eller skymning! Fisken brukar bli aktiv vid ljusförändringar, men det är bara en teori!  Vissa föredrar att fiska mitt på dagen. Det kan skilja sig mycket mellan olika fiskevatten, årstider, väder och vilken fiskart man fiskar efter. Testa dig fram!


När ska man bege sig till Tännäs för att fiska?


Vilken art ska du fiska? Rödingen kan vara trög under sommarens varma dagar. Höst och vinter är två bra perioder för rödingfisket. Ska du fiska harr så brukar någon vecka innan och efter midsommar vara populärt. I den perioden brukar det ske massiva insektskläckningar. Början av september är också en favorit. Slutet av maj brukar bjuda på ett roligt gäddfiske. Det finns inga rätt eller fel, men vad man vet så kan fisken sluta äta om det blir över 20 grader varmt i vattnet. 


Vilken färg på fiskedraget?


Det varierar ganska mycket! En grundregel är att mörka och naturtrogna färger oftast fungerar bra under mulna dagar, eller där vattnet är väldigt klart. Under soliga dagar eller där vattnet är grumligt kan ljusare färger vara överlägsna. Olika fiskarter gillar att äta olika saker. Därför kan vissa färger passa bättre till vissa specifika arter. Vilken tid på året som du fiskar på, kan också spela en stor roll för valet av färg på draget. När gäddan leker på våren så brukar imitationer av gädda vara mycket effektivt. Gäddor är kannibaler, och under leken så lever gäddan väldigt tätt inpå andra gäddor. Det bästa sättet att ta reda på vilken färg som fungerar bäst är att testa sig fram. Använd en färg och byt till någon annan om det inte ger något resultat. 


Vilka drag ska jag köpa?


Vilken fisk ska du fiska efter? Om du är nybörjare så rekommenderar vi dig att köpa ett litet urval av olika typer av beten, och lär dig hur de fungerar. En jigg, spinnare, wobbler och ett skeddrag. Att vara duktig med ett par beten ger bättre resultat, än att äga en stor draglåda.


Fiska effektivt 


Kasta av varje fiskeställe noga. Fisken finns där i vattnet, det gäller bara att framföra betet attraktivt framför fisken. Prova att fiska både djupt och ytligt. Hämta in draget i olika hastigheter och gör något vevstopp. 

 

Flugfiske


Utrustning 

Allt handlar om smak och tycke! Sen finns det vissa allternativ som passar bättre eller sämre i olika situationer. Klasserna som vi skrivit om är bara exempel på vanliga klasser i fjällen. 


Klass 5: Allround fiske i fjällen. Nymfer, torrt, lättare streamer 

Klass 6: Som klass 5, men är snäppet kraftigare och tål vind bättre. Rekommenderas starkt!

Klass 7: streamer 


Vår

 

isen brukar oftast ligga kvar ganska länge i våra trakter (ca mitten av maj) vilket gör att flugfisket börjar ganska sent. I Tännån brukar isen försvinna ganska snabbt.


Sommar

juni-juli är två mycket populära månader för flugfisket i fjällen. Det kläcks insekter åt höger och vänster! Om det ska vara en speciell tid på sommaren som man ska resa till Härjedalen för flugfiske, så skulle vi nog rekommendera någon vecka innan och efter midsommar. 


Höst 

Slutet av augusti och hela september kan löna sig för harrfiskaren. Givetvis kan du också fiska efter andra arter under den perioden!

Pimpelfiske

Pimpelfisket är mycket populärt i Härjedalen. 

Det är enkelt, billigt och effektivt.


Du behöver ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken, krokar, en isborr, säkerhetsutrustning, varma kläder och något att sitta på.

 

Olika varianter av drag :

 

Balanspirken föreställer en liten fisk. När man rycker i linan så simmar draget antingen i sidled eller upp och ner. Balanspirken används ofta till större abborrar, men även andra arter som öring och röding kan låta sig luras.

 

Mormyska är som en liten balanspirk. Den har en fast enkelkrok. Mormyskan är bra för både stor och små fisk av många olika arter. Exempel på arter är harr, öring, abborre och regnbåge. Ska du använda mormyska så behöver du ett känsligt spö, eftersom att draget är så lätt.

 

Rödingspimpel med klassiska rödingblänken är mycket populärt. Under blänket har man en tafs, och en krok agnad med maggot eller mask.

 

Streaking caddis

Superpuppa

Rödingblänken 

Balanspirk


Mormyska

KONTAKT

Tännäs Fiskecentrum AB

Högvålsvägen 22

840 94 TÄNNÄS

Telefon 0684 242 00

ÖPPETTIDER

Mån-Fred 11-17

Lör-Sönd  12-16

Köp våra fiskekort på

internet ifiske.se