Nageltjärn

Rogens Naturreservat

Storlek

500km2


Bildades

1976

Rogens Naturreservat

Rogens naturreservat är ett unikt område i västra Härjedalen, som gränsar mot Norge. Området karaktiseras av hundratals sjöar och vattendrag, kombinerat med en karg natur med mycket sten, uråldrig tallskog och torrakor.


Mänsklig aktivitit i området har pågått redan så tidigt som på stenåldern.


Runt omkring Rogen reser sig vackra och ståtliga fjäll åt alla håll och kanter. Fjällen i området har olika utseenden, men gemensamma egenskaper är att de är runda med en avlång form. Majoriteten av fjällen når en höjd på ca 1000 meter.


Undantaget är Brattriet som når en topp på 1276mter.


vandringslederna i rogenområdet kan vara lite besvärliga att vandra på. Miljön är väldigt stenig, men det brukar sällan vara några problem. Belöningen med de vackra vyerna är mödan värd. 

Gränslandet 

Rogens naturreservat ingår i ett stort, skyddat område som kallas för gränslandet. Gränslandet består av stora naturskyddade områden på både Svenska och Norska sidan av gränsen.

Hitta till Rogens naturreservat

Kör söderut från Tännäs ca 2 mil till käringsjövallen. Där finns en stor parkering och information om vandringslederna.


Man kan också komma till reservatet via leder från Tänndalen i norr, Norge i väster och Dalarna i söder.

Handskinnsvålen

Rogens Naturinformation

Rogens naturinfomation är en speciell avdelning i vår butik (ett slags museum) där information om områdets djur och växtliv har samlats. Genom att besöka Rogens naturinformation, så får du en bättre förståelse för hur människans aktiviteter påverkar miljön och dess djur och växtliv. Förhoppningsvis tar du åt dig av den information som ges, och visar hädanefter ännu mer hänsyn för naturen.

Djur

I området kring Rogen bor många unika djurarter. Här bor bland annat björnar, järvar, lodjur, fjällrävar.


För fågelskådaren finns det stor chans att se Kungsören, fjällvråken, fiskgljusen eller varför inte fågeln som förknippas med en ödslig vildmark,  storlommen.Myskoxen det sista stora urtidsdjuret

I västra Härjedalen finner du Sveriges enda grupp med myskoxar. De djuren härstammar först från Grönland, som sedan fraktades till Norge. Några få av dessa myskoxar vandrade över till den Svenska sidan. Myskoxarna är sällsynta varelser, och därför finns ett visst beslutat skydd som innebär att du enbart får betrakta dem på avstånd ute i naturen. Avståndet får inte vara närmare än 100 meter. Djuren lever i en utsatt miljö och behöver därför lugn och ro.

KONTAKT

Tännäs Fiskecentrum AB

Högvålsvägen 22

840 94 TÄNNÄS

Telefon 0684 242 00

ÖPPETTIDER

Mån-Fred 11-17

Lör-Sönd  12-16

Köp våra fiskekort på

internet ifiske.se

Missa inte Arjons Sportfiskemuseum